Home » Blog » Familiebelangen goed geregeld » De jeugd heeft de toekomst
tieners in contact

De jeugd heeft de toekomst

door | 18 apr, 2021 | Familiebelangen goed geregeld

1 op de 13 kinderen groeien op in armoede.

Dat vind ik lastig om te lezen. In een rijk en ondernemend land als Nederland kunnen ruim 250.000 kinderen door geldgebrek niet meedoen met hun leeftijdsgenoten. Met alle gevolgen van dien. Kinderen ondervinden stress en spanning thuis, ervaren sociale uitsluiting en hebben een sterk vergrote kans om later zelf in armoede terecht te komen.

Het effect van (sociale) armoede op het emotionele brein, gedachten en gedrag

Armoede beïnvloedt hoe we ons voelen. Mensen die in sociale armoede leven zijn gemiddeld minder gelukkig, minder zicht en richting op de lange termijn. Ze hebben vaker problemen met hun geestelijke gezondheid. Ze ervaren meer stress, wat zich kan ontwikkelen in chronische klachten en ook beslissingen beïnvloedt. Schaamte en stigmatisering spelen een belangrijke rol, wat een verlammende werking kan hebben op gedrag. Ten slotte zijn mensen die in sociale armoede leven minder geneigd om andere mensen te vertrouwen, wat hen kan weerhouden om nieuwe contacten op te doen en in te zetten. Daarnaast beperkt armoede de mentale capaciteit doordat mensen gedwongen worden om veel moeilijke beslissingen te nemen. Ten slotte leidt armoede er vaak toe dat mensen minder controle ervaren over belangrijke uitkomsten in hun leven. Daarnaast maakt het mensen vaak risicomijdend, ook als het beter is om wel risico te nemen.

Armoede heeft vergaande gevolgen voor iemand zijn leven. Armoede zorgt bijvoorbeeld voor minder kans op een opleiding, heeft betrekking op je woonsituatie en je gezondheid. Schaamte, sociaal isolement, eenzaamheid, stress en depressies kunnen een gevolg zijn van armoede.

GEVOLGEN VOOR KINDEREN
(Bron: de Kinderombudsman, Alle Kinderen Kansrijk, december 2017)
• Zorgen over onvoldoende geld
• Buikpijn, angst, machteloosheid
• Houden het op school of vrienden liever verborgen
• Ervaren stress en spanning in het gezin
• Band tussen kinderen en ouders onder druk
• Leven biedt weinig stabiliteit en zekerheid
• Weinig te doen in de buurt en vaker als onveilig ervaren
• Missen ondersteunend contact met hun ouders
• Ervaren uitsluiting en komen moeilijker mee op school

Vraag jij je weleens af hoe emotioneel gezond je bent?
We hebben allemaal wel een algemeen beeld van hoe wij denken dat een emotioneel gezond persoon eruitziet. Misschien is zo iemand in jouw ogen niet depressief, angstig of gediagnosticeerd of heeft hij geen pijn. Misschien is een emotioneel gezond iemand wel gelukkig of leeft hij een goed leven. 

Over Iñez van Boxtel

Iñez van Boxtel is adviseur, coach en psychosociaal therapeut voor jeugd en gezin. Zij is gespecialiseerd in het begeleiden en trainen van sociale vaardigheden en gedragsontwikkeling binnen de familiedynamiek. Traumatherapie en behandelingen voor angststoornissen. Tevens bewaakt zij bij familiebedrijven en ondernemers de familiebelangen tijdens de bedrijfsopvolging.

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin