Home » Blog » Familiebelangen goed geregeld » Niet in elk gezin zijn het vrolijke feestdagen

Niet in elk gezin zijn het vrolijke feestdagen

door | 4 dec, 2021 | Familiebelangen goed geregeld

Overspannen piek binnen de familie tijdens de feestdagen.

De reclamewereld toont volop romantische, warme taferelen met zielsgelukkige familiebezoeken tijdens de feestdagen. In overvloed van eten, drinken en cadeaus. Het is goed te beseffen in de laatste maand van het jaar dat niet in elk gezin het fijne feestdagen zijn.

Vaak bouwt de spanning binnen een gezin met complexe meervoudige problematiek snel op tijdens de feestdagen. Een piek van spanning en stress. Zeker als je in een familiedynamiek leeft waar de gedragspartronen jaarlijks terugkomen en maar niet lijken te veranderen.

Wat maakt het dat een gezin zo onder spanning komt te staan tijdens de feestdagen? Het kan komen door de spanning niet mee te kunnen komen met de verwachtingen van de overige familie met de cadeaus of activiteiten waar eigenlijk geen budget voor is. Niet mee kunnen doen kan een gevoel geven van buitensluiten of zelfs afwijzing. Overige situaties zijn:

  • Door geldzorgen en te weinig inkomen
  • Door relatieproblemen
  • Door verlies van een dierbare – rouwverwerking 
  • Door ziekte en/ of letsel
  • Door mentale stoornissen , denk daarbij aan depressie, angststoornis enz
  • Door overprikkeling bij familieleden met de diagnose ASS, ADHD of HSP

Voor elk gezin die met bovenstaande punten extra geconfronteerd worden tijdens de feestdagen, wordt een groot beroep gedaan op hun aanpassingsvermogen en hun overlevingsvermogen.

Ken jij een gezin waar je de bovenstaande punten in herkend?

  1. – Wees behulpzaam
  2. – Wees een luistert oor of een schouder om uit te huilen
  3. – Toon begrip en (ver) oordeel niet
  4. – Weet dat Psychosociale hulpverlening een uitkomst kan zijn voor een gezin die een piek van spanning beleven en geen uitkomst meer zien. Het is een vorm van hulpverlening die de emotionele problematiek aanpakt, de lichamelijke klachten door spanning aanpakt en praktische hulp en handvatten geeft bij de problemen op te lossen in het dagelijks leven. Dit draagt bij aan het verbeteren van de kwaliteit van leven.  Je hoeft het niet alleen te doen.

Kijk naar elkaar om en wees zuinig en lief voor  elkaar. De maatschappij dat zijn WIJ.

Namens praktijk INEZPIRE wens ik iedereen liefdevolle, veilige en warme feestdagen en een gezond 2022!

 

Verlos jezelf van angst en paniekaanvallen e-book

Nu met gratis
ebook 'Verlos
jezelf van angst en
paniekaanvallen'
 t.w.v. 9,95

Over Iñez van Boxtel

Iñez van Boxtel is adviseur, coach en psychosociaal therapeut voor jeugd en gezin. Zij is gespecialiseerd in het begeleiden en trainen van sociale vaardigheden en gedragsontwikkeling binnen de familiedynamiek. Traumatherapie en behandelingen voor angststoornissen. Tevens bewaakt zij bij familiebedrijven en ondernemers de familiebelangen tijdens de bedrijfsopvolging.

Gerelateerde artikelen

Familiebelangen goed geregeld

Familiebelangen goed geregeld

De cijfers liegen er niet om.Slechts dertig procent van de familiebedrijven overleeft de opvolging van de volgende generatie. Een familie bedrijf heeft relatief weinig kennis of ervaring van het proces waar de familiedynamiek mee te maken krijgt bij een bedrijfsopvolging, Een goede voorbereiding is noodzakelijk voor het slagen van de overname.

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin