06-51796211 info@inezpire.nl
Home » Blog » Familiebelangen goed geregeld » Vakantieblog: Als opvoeden niet vanzelf gaat
Als opvoeden niet vanzelf gaat

Vakantieblog: Als opvoeden niet vanzelf gaat

door | 11 jul, 2021 | Familiebelangen goed geregeld

Het is zover! VAKANTIE. De scholen zijn dicht en de komende 6 weken zijn wij thuis met de kinderen. Voor de ene ouder een periode waar met plezier naar uit gekeken wordt en voor de andere ouder een periode van meer buikpijn en stress. Ouderschap tijdens de pubertijd kan veel van je vragen en kunnen stress en zorgen de overhand krijgen. 

Tieners zijn het liefst samen met leeftijdsgenoten. Zij spiegelen zich aan hun eigen leeftijdgenoten en ontdekken en herkennen zichzelf in hun eigen wereld. Vanaf de leeftijd van zestien gaan de meeste tieners hun eigen identiteit ontwikkelen. De een wat eerder dan de ander. Volwassenen en hun mening zijn in de puberteit niet meer zo belangrijk en het liefst staat de tiener dag en nacht in contact met hun leeftijdsgenoten. Tieners lijken dan ook vergroeid met hun mobiele telefoon. Berichten moeten voortdurend gecheckt worden en kunnen maar moeilijk worden genegeerd. Deze vorm van sociaal contact gaat dan voor het contact met gezinsleden.

De halve dag lui zijn en daarna ’s middags voor de tv hangen, muziek luisteren en met hun mobieltje in de hand zitten. Tieners zijn vaak grenzeloos passief. Dit komt deels doordat de hersenen de meest hersencellen aanmaken in deze fase van hun leven en hun slaappatroon verstoord is. Je kan het vergelijken met een voortdurende jetlag. In de avond maakt het lichaam ook nog te laat melatonine aan en komt hij of zij niet in slaap en de ochtend niet zijn bed uit. Veel tieners hebben hierdoor een chronisch slaapgebrek.

Het spelen, wat kinderen doen, is voorbij en pubers vinden het moeilijk om een andere invulling aan hun vrije tijd te geven.

  • 0% 0%

De geweldige vakantiekiekjes

Heerlijk scrollen op je telefoon. De vakantiefoto’s van vrienden en familie komen op de tijdslijn voorbij. Veel daarvan lijken het perfecte plaatje. Blije en vrolijke kiekjes waar niets aan de hand lijkt. Alsof het bij een ander gezin met tieners veel makkelijker gaat in het opvoeden. Op het moment dat ouderschap emotioneel zwaarder wordt ervaren dan verwacht, kan je overvallen worden door emoties van onzekerheid, machteloosheid en zorgen.

Weerstand in het purberbrein

Het emotionele brein en het werkgeheugen van een tiener zijn zich in een rap tempo aan het ontwikkelen. Echter werken deze twee hersengebieden nog niet goed samen. Opeens willen ze niet meer mee naar leuke uitjes, opeens willen ze geen knuffel meer in het openbaar. Toch hebben ze je aan de andere kant hard nodig. Grenzen verleggen is eng. Opeens kunnen pubers terugvallen in kinderlijk gedrag; tegen je aankruipen, bang zijn. Deze levensfase vraagt veel verander kracht van ouders. Een andere aanpak en communicatie met je puber kan een uitkomst zijn.

  • 0% 0%

3 vakantietips met tieners

Geef je kind verantwoordelijkheid bij een uitstapje tijdens de vakantie. Hij of zij mag een activiteit uitkiezen en het voortouw nemen om het te organiseren en de leiding te nemen.  Spreek af dat je als ouder alleen ingrijpt als er een gevaar of probleem zich voordoet die je kind niet aan ziet komen.

Geef grenzen en regels duidelijk aan in een nieuwe omgeving. Maar benoem ook het nut van deze grens. Ga samen om de tafel zitten en bespreek met elkaar wat goede regels zijn voor veiligheid, gezelligheid en samenwerking  voor een leuke vakantie. Zo voelt jouw puber zich gehoord en begrepen. Maak een activiteiten pot waar ieder gezinslid een activiteit op een briefje schrijft en in de pot stopt. Laat het kind een activiteit uit de pot grabbelen.

Veiligheid en waardering zijn in deze puberfase hard nodig. Toon begrip en geef steun en sympathie. Het beloningssysteem in het puberbrein is zeer gevoelig en overactief.  Probeer dingen die niet goed gaan en irritant gedrag zoveel mogelijk te negeren en complimenteer goed gedrag. Ook al reageert jouw puber alsof het helemaal niets boeit, toch registreert het beloningssysteem in het puberbrein de positieve feedback van de ouder.

– Oke nog een 4e tip

Geef je tiener het vertrouwen als hij of zij zijn grenzen aan het opzoeken is in een nieuwe omgeving en laat weten dat als het niet goed uitpakt dat je er bent om te helpen en hem of haar te beschermen.

Omdat de hersengebieden in de puberteit nog niet optimaal communiceren, vertonen pubers vaak extreem en tegenstrijdig gedrag. Zo voelen ze minder remmingen en zoeken risico’s op. Ook kunnen ze hun emoties minder goed onder controle houden, Ze overzien de gevolgen van hun gedrag op de lange termijn minder goed.

Over Iñez van Boxtel

Iñez van Boxtel is adviseur, coach en psychosociaal therapeut voor jeugd en gezin. Zij is gespecialiseerd in het begeleiden en trainen van sociale vaardigheden en gedragsontwikkeling binnen de familiedynamiek. Traumatherapie en behandelingen voor angststoornissen. Tevens bewaakt zij bij familiebedrijven en ondernemers de familiebelangen tijdens de bedrijfsopvolging.

Gerelateerde artikelen

Familiebelangen goed geregeld

Familiebelangen goed geregeld

De cijfers liegen er niet om.Slechts dertig procent van de familiebedrijven overleeft de opvolging van de volgende generatie. Een familie bedrijf heeft relatief weinig kennis of ervaring van het proces waar de familiedynamiek mee te maken krijgt bij een bedrijfsopvolging, Een goede voorbereiding is noodzakelijk voor het slagen van de overname.

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin