Wat is een angst of paniekstoornis?
Het is energie die je emotioneel kan beïnvloeden, zowel lichamelijk als geestelijk, je rust kan verstoren, gevoelens van angst en depressie kan veroorzaken en het moeilijk kan maken je te concentreren. Het confronteren van negatieve energieën is de beste manier om je leven meer kracht te geven, vooral je emoties. Er zijn veel manieren om jezelf te beschermen tegen de slechte energie die je dagelijks tegenkomt, door het leren handhaven van een positieve houding en het leren vermijden van stress.
Als je een angst- en paniek aanvallen ervaart, ben je eigenlijk altijd bang. Daarom wordt dit ook wel een gegeneraliseerde angststoornis genoemd. Je maakt je steeds zorgen over allerlei dingen uit het dagelijks leven. Vaak gebeurt dit onbewust. U bent bijvoorbeeld steeds erg bezorgd over je werk of school, de kinderen, de vakantie, over wat u allemaal moet betalen of wat er in de toekomst zou kunnen gebeuren. Je ervaart in het dagelijks leven veel last van de angst. Door een angststoornis kun je last hebben van:
piekeren – rusteloosheid – prikkelbaarheid – slechte concentratie – gespannenheid – moeheid – spierklachten – slaapproblemen
Op momenten dat de angst overheerst, heeft u bijvoorbeeld last van: hartkloppingen, zweten, koude rillingen, duizeligheid, beven, benauwdheid, een vervelend gevoel in de borst
tintelingen of een doof gevoel in handen en/of voeten, droge mond, misselijkheid, maagpijn, braken of diarree, hoofdpijn, rood worden, flauwvallen, verwarring: u weet niet meer goed wie of waar u bent
het gevoel dat u de controle over uzelf verliest, gek wordt of doodgaat. Je leest het goed, angstaanvallen doet veel met je fysieke lichaam en gezondheid.
Vermijdend gedrag bij spanningen
Mensen met een angststoornis kunnen slecht tegen spanning en onzekerheid. Onbekende situaties wil je het liefst vermijden. Je blijft bij voorkeur dicht bij huis, ook op vakantie en gaat graag naar dezelfde plek. Spanningen in relaties bespreek je liever niet en confrontaties ga je uit de weg. Bij geldproblemen laat je de rekeningen liever ongeopend liggen.
Vluchtgedrag voor spanningen
Sommige mensen met een angst- en paniekstoornis vluchten voor spanningen door in bed te blijven liggen.
Of ze proberen hun zorgen en angst te verdringen door veel te eten of te drinken.
Anderen gebruiken alcohol, drugs of kalmerende middelen om zich minder gespannen te voelen.
Je ervaart de angst zo heftig dat je tegen problemen opziet en dat je het liefst wilt dat anderen ze oplossen.
Laat je goed informeren bij je huisarts om te bespreken wat je kunt doen bij een angststoornis. Wil je zelf aan de slag? Dan geef ik graag Informatie over de online cursussen en behandelingen om zelf te werken aan je angststoornis vanuit lichaamsgerichte psychosociale therapie. Praktijk Inezpire steunt en begeleid je. Bij sommige mensen zijn gesprekken, informatie en online cursussen genoeg om de klachten te verminderen. Bij anderen helpen ze niet genoeg tegen de klachten, maar helpen ze wel om een juiste behandeling te kiezen. Je hoeft het niet alleen te doen.
Bron: Thuisarts.nl